Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

          Πειραιάς 12/10/2011                                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου για  τη Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων το «ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον Πειραιά» άσκησε έντονη κριτική στη δημοτική αρχή γιατί προκρίνει μία από τις λιγότερο οικολογικές μεθόδους διαχείρισης αποβλήτων.
Ο Δήμος  Πειραιά αγνοεί την ανακύκλωση και  επαναχρησιμοποίηση, έχει εγκαταλείψει το πρόγραμμα των «μπλε κάδων»,  αγνοεί την κομποστοποίηση και δρομολογεί την καύση, την πυρόλυση και την  αναερόβια χώνευση. Μέσω αυτών των  λύσεων ανοίγει ο δρόμος για την εκμετάλλευση των σκουπιδιών από τις κατασκευαστικές εταιρείες. Δηλαδή θα πληρώνουμε τους εργολάβους για να παίρνουν τα σκουπίδια μας, θα τους πληρώνουμε μέσω των επιδοτήσεων για να κατασκευάσουν τα εργοστάσια και μετά θα τους ξαναπληρώνουμε για να δώσουν στη ΔΕΗ το ρεύμα που θα παράγουν καίγοντας τα σκουπίδια.
Αυτό δεν  είναι διαχείριση στερεών αποβλήτων, είναι άλλο ένα πάρτυ εις βάρος  μας από τους συνήθεις υπόπτους!
Το «Λιμάνι  της Αγωνίας» τοποθετήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο τονίζοντας, ότι η συζήτηση έχει εκτραπεί. Δυστυχώς δεν προέχει το πώς θα περιορίσουμε τον όγκο των απορριμμάτων, το κόστος διαλογής, συλλογής και διαχείρισης, πως θα ενημερώσουμε και θα ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες ώστε να συμμετέχουν σε αυτό. Προέχει το πως θα παράγουμε πολλά σκουπίδια ώστε να μπορούν οι «εθνικοί εργολάβοι» να παράγουν πολλή ενέργεια. Επιλέγοντας τη χειρότερη και πλέον δαπανηρή μέθοδο για τον Δήμο Πειραιά και για το περιβάλλον της πόλης. Μία μέθοδο η οποία απελευθερώνει εκτός των άλλων διοξείδιο του άνθρακα, μονοξείδιο του άνθρακα, ατμούς υδροχλώριου, υδροφθόριου και εγκαταλείπει πίσω της στερεά υπολείμματα – αρκετά από αυτά επικίνδυνα - που αντιστοιχούν στο 25-40% του βάρους  των σκουπιδιών. Μία μέθοδο που υφίσταται έντονη κριτική διεθνώς και που έχει απορριφθεί ως αντιοικολογική από τις ελληνικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών.
    Η πολιτική διαχείρισης των  απορριμμάτων αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτικής του περιβάλλοντος.
   Αν  επιδιώκουμε ένα ολοκληρωμένο  σύστημα διαχείρισης  απορριμμάτων  τότε πρέπει να βρούμε τις  κατάλληλες προτάσεις για τη  συλλογή, τη μεταφορά, την αξιοποίηση  και τη διάθεση των στερεών  αποβλήτων , συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας των εργασιών αλλά και των χώρων απόρριψης.
   Και  ζητήματα που πρέπει να μας  απασχολήσουν είναι ο περιορισμός  των αποβλήτων , η διαλογή στην  πηγή, η ανακύκλωση , η μεταφόρτωση  και η επεξεργασία τους για  την επαναχρησιμοποίηση τους.
  Ο περιορισμός των αποβλήτων και η διαλογή στην πηγή απαιτεί ενημέρωση,  ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του πολίτη  
                                             
                                                    ΣΥΜΜΑΧΙΑ στον  Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου