Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
            Πειραιάς,28/11/2012.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής  στο Δ.Σ. της 27/11/12 για διατήρηση  των ανταποδοτικών τελών του 2013 στο ύψος αυτών του 2012 καταψηφίστηκε  από τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, η οποία ζήτησε για 2η συνεχή χρονιά τη δημιουργία μηχανισμού ανακατανομής των δημοτικών τελών με βάση ένα κοινωνικά δίκαιο σύστημα, με εισοδηματικά κριτήρια για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δημοτών (όπως αποδεδειγμένα άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, μονογονεϊκές οικογένειες κλπ) και αυτό ως ελάχιστη συμβολή του Δήμου στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που αναμένεται να κορυφωθεί το 2013. Ένας τέτοιος μηχανισμός κατά τη γνώμη μας θα προβλέπει αυξημένα δημοτικά τέλη για τις τράπεζες, τα super market, τις μεγάλες επιχειρήσεις και για οποιαδήποτε δραστηριότητα προκαλεί όχληση στην πόλη (ΟΛΠ κλπ). Συγκεκριμένα προτείναμε:

Να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη
1. για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες  οικογένειες
2. για τους αποδεδειγμένα άπορους
3. για τους ανάπηρους με αναπηρία  άνω του 80%
4. για τις μονογονεϊκές οικογένειες  με μικρότερο των 12.000 ευρώ οικογενειακό      εισόδημα
5.για τους ανέργους.


Να προβλεφθεί ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ
1. Για τους πολίτες   που δηλώνουν χαμηλό εισόδημα  π.χ. κάτω των 12.000 ευρώ
2. Να μην καταβάλλουν  δημοτικά τέλη οι νέες μικρές  εμπορικές επιχειρήσεις για ένα  χρόνο από την έναρξη λειτουργίας  τους για να βοηθηθούν στο  αρχικό στήσιμο.
3.Να καταβάλλουν περιορισμένα τέλη επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν αποδεδειγμένα ανέργους, ανάλογα με τον αριθμό των απασχολούμενων σε αυτές ανέργων.
Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε -όπως και πέρυσι- να συζητηθεί η πρότασή  μας σε εύθετο χρόνο και όχι  σήμερα, διότι ο Δήμος Πειραιά  βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική δυσπραγία.
Όμως τα ανταποδοτικά τέλη αφορούν την κάλυψη μόνο των εξόδων που απαιτούνται για τις υπηρεσίες καθαριότητας και συντήρησης των αυτοκινήτων και δεν εισπράττονται για την κάλυψη των εν γένει οικονομικών αναγκών του Δήμου.
Γνωρίζουμε ότι το ποσό που εισπράττεται ετησίως από  τα ανταποδοτικά τέλη υπερκαλύπτει τις  ανάγκες για τις οποίες έχει αυτό επιβληθεί και ως εκ τούτου έχει τη δυνατότητα ο Δήμος Πειραιά  να προχωρήσει σε μειώσεις και, για συγκεκριμένες περιπτώσεις, σε κατάργηση της καταβολής τους.

 ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου